Fiskeboller

Her i gården er fiskeboller en favorittrett. Nå har vi imidlertid fått et problem. Minsten tåler hverken gluten eller melkeproteinet kasein. Dermed måtte vi legge den retten på hylla. Ja for er det noen som vet om det finnes melkefrie og glutenfrie fiskeboller på markedet?  Jeg skal ærlig innrømme at jeg har ikke lest ordentlig igjennom innholdsdeklarasjonen på en fiskebolle boks, men jeg tviler på at de er uten melk og gluten. Ja, ja, man møter på noen utfordringer i hverdagen.

Egentlig hadde det beste vært å lage «fiskeball» som de spiser på nord møre, men de inneholder jo bygg. Kan jo erstatte bygg  med et glutenfritt mel, men her tåles heller ikke potet, ris og mais så da begynner det å bli litt vanskelig. Jeg skal ærlig innrømme at jeg klarer ikke helt å unngå alle disse ingrediensene.  Litt teff mel har vi brukt. Mais i små mengder har også sneket seg inn i kosten. Vi håper på bedre tider. Enn så lenge nytter det ikke å slurve mye  i matveien.

Fiskeboller må vi jo ha. Jeg dro avgårde til Meny for å kjøpe litt fersk sei file. Seien bør males gjennom en kjøttkvern. Du kan også bruke en blender hvis du ikke tar for mye fisk oppi av gangen. Pass på at motoren ikke går varm. Barn liker fisk best hvis den ikke minner altfor mye om fisk. Mest mulig finmalt. Du kan vurdere å kjøre fisken flere ganger gjennom kverna. Jeg gjorde ikke det. Neste gang blir det i alle fall 2 ganger.

Dette ble en lettvint utgave av fiskeboller. Jeg lagde i grunnen deigen ganske lik som fiske kakene jeg lagde for en liten uke siden.

Ingrediensene var sånn ca:

  •  1 kg seifile. Du kan også bruke litt hyse.
  • 1-2 egg
  • ev. litt mel etter ønske som for eksempel hvetemel, teff, byggmel, potetmel
  • gjerne litt væske som melk eller litt god kraft
  • krydder som salt pepper og ev. litt karri

Fremgangsmåte

Du må som sagt kverne fisken til en jevn masse. Bland fisken godt  med de øvrige ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Lag små boller som du putter direkte i kokende vann eller helst god fiskekraft. La de trekke på svak varme i ca 15 min.

Saus

Barn liker definitivt mat bedre hvis den serveres med en god saus til. Å lage hvit saus kan være litt vanskelig når man er sensitiv overfor det meste . Også melke erstatnings produkter. Jeg må si jeg jukset med litt havre melk her. Det beste er selvfølgelig å bruke melk/helmelk hvis dere tåler dette. Uansett må det være en god kraft som base.  Kjøp gjerne fiskehoder og kok kraft på disse. Dess lengre fisken koker dess bedre blir kraften. Kraft kan fryses ned porsjonsvis. Det letter arbeidet betraktelig. Du kan også bruke hønsekraft. Denne gangen brukte jeg hønsekraft da det var dette jeg hadde for hånden. Jeg koker kraft minst 1 gang per uke. Økologiske hønseføtter og hønseskrog får jeg spesial bestilt på vår lokale Meny butikk. De er alltid veldig hjelpsomme. 😉

Lag sausen ved å smelte for eksempel økologisk kokosfett eller smør i en kjele. Tilsett noen ss mel som for eksempel teff, hvetemel, arrowroot, mais eller potetmel. Spe deretter med kraften og rør kraftig slik at du unngår klumper. Tilsett gjerne melk eller et erstatningsprodukt. Da får du en hvit saus som smaker godt. Litt krydder i sausen må også til.

Nå har du en stor porsjon fiskeboller som nesten kun består av fisk.  Slå den a!

 

http://www.familieoghelse.no/helse-velvere/fysisk-helse/den-store-kraftkokedagen

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar