Sushi

Sushi er bare nyyyedlig!
 
Det er forsåvidt ingen heksekunst å lage sushi, men å få det til å se ordenlig profft ut er ikke så enkelt. Det skal en hel del trening til. Det sies jo at for å bli en ordentlig sushi kokk må man gå i lære i 7 år. En hobbykokk kan derfor ikke regne med å få det perfekte resultat. Personlig gjør jeg så godt jeg kan. Det ser kanskje ikke helt profft ut, men det smaker da bra og det er jo det viktigste. :)

Skal man lage det i hjemmet kan man ikke gjøre det alt for avansert syntes nå jeg. Salmalaks bør du ha i hus. Det finnes forøvrig et lignende produkt i form av torsk.

Du kan deretter supplere med feks litt reker. Ideelt sett bør du ikke bruke scampi. Oppdrett av scampi er en av verdens største miljøbomber! I tillegg til dette «stappes» de fulle av antibiotika for å unngå sykdom. Se en film om dette her.

Jo scampi er godt, men norske reker er også veldig godt!

Eller er det greit å ha i hus feks agurk og avokado.

Husk at fisk bør ha vært frosset ned før den brukes. Det holder å fryse den ned i 4-5 timer. Dette fordi fisk kan ha parasitter.  Jeg gjør imidlertid ikke dette når jeg bruker salmalaks.

Andre viktige ingredienser er blandt annet sushiris, japansk riseddik, noriflak og  soya saus. Bruk helst den organiske Tamarien istede for soya. Den er  fremstilt på tradisjonelt vis gjennom en fermenteringsprosess.

Du vil også trenge wasabi. Dette er den sterke pepperrotmosen. Denne kjøper du ferdig på tupe eller som et pulver som du blander ut i vann. Japanerne legger ofte en liten bit wasabi kun i selve susibiten. Vi normenn blander ofte wasabien i soyasausen.

Syltet ingefær er også et «must». Ingefær er en såkalt umami. Dvs at den bringer frem den såkalte velsmaken.

Skal du lage makiruller må du nesten ha en bambusmatte.

Foreberedelse av risen

Til ca 4 porsjoner trenger du:

  • 250 gr ris
  • 2 ss riseddik
  • 2 ss sukker feks rårørsukker

Rør eddiken og sukkeret sammen ved å varme det lett opp i en kjele. Kok risen etter anvisning på pakken.

Ha eddik og sukkerblandingen i den avkjølte risen.

Det er viktig at risen er litt klebrig før du tar den i bruk. Er den for kornete vil du få problemer med å få den til å henge sammen.

Risen bruker du i makizushi og  og nigirizushi.

Makizuzhi

Verbet maki betyr å rulle og å folde. Makizushi er et samlebegrep for sushi som er rullet eller foldet.

Jeg lager vanligvis kappamaki fordi det er enklest. Dvs å legge risen etc  inni et noriflak (tang) for deretter å rulle dette sammen til en «pølse» før den deles opp for servering. Du kan også rulle norien med risen ut. Denne måten å lage makier på oppsto i California. Slik oppsto Californiamak-en rull med avokado, crabsticks og tang rullet inn i ris.

Når du ruller sammen en vanlig kappamaki bør du legge noen riskorn ytterst på norien. På denne måten får du rullen til å henge sammen. Det kan være litt klissete å drive med sushirisen. Ideel sett bør du ha plasthansker på deg. Ellers får du bare dyppe hendene ofte i vann. Under er et bilde av en kappamaki før jeg ruller den sammen. Jeg har pakket inn bambusmatten i plastfolie!

Slik lager du kappamaki

 Rull sammen norienog del den opp i biter.

Kappamaki klar for servering

Vi er vandt med å få fisk servert på ris. Dette kalles for nigirizushi. Det kan være en utfordring å «klappe» sammen risen som legges under fisken. Er risen for lite klebrig blir det neste umulig. Det finnes spesialforretninger hvor du kan få kjøpt former å legge risen oppi. Risen får da en litt mer firkantet form. Jeg har feks sett dette tidligere på Japantorget i Oslo. Så den forresten i dag (3 mai) også på Meny.

Nigirizushi

 
Hvis sushien serveres som ren fisk kalles dette for sashimi. Til sashimi serveres ofte ponzo saus istedet for soya saus.
 

En form for sashimi

Fisketyper i sushi
Det meste er lov. Laks er supergodt! Mange bruker også feks tunfisk, ål, makrell, ulike former for skjell feks kamskjell, krabbe, reker og hval. Crabsticks er billigutgaven. Lodderogn er også veldig dekorativt og godt. Det kan kjøpes i velassortete dagligvareforretninger.
 
Grønnsaker i sushi
Agurk og avokado er kanskje mest vanlig. Jeg bruker ofte fersk aspargis. Ofte får man en revet grønnsak på tallerkenen når man bestiller sushi. Detet er rettish.

Rettisch

 Jeg elsker forøvrig wakamen som ofte serveres til sushi. Dette er tang som er blandet med blandt annet soya, sesam, chilli, sopp og sukker. Den er grønn. Dette tror jeg kommer av av at den er tilsatt et fargestoff. Når jeg har kjøpt ren wakame er den nemlig veldig svart… :) Skulle gjerne ha laget denne selv, men hvis det betyr at den blir svart blir den ikke fullt så innbydende. Jeg har per i dag ikke sett noen oppskrift på dette. Noen som har dette kanskje..?

Wakama

Det er mye annet du også kan servere med sushi feks omelett og vaktelegg, men det begynner å bli for de litt mer viderekomne.

Drikke til sushi

Japansk grønn te, sencha, er obligatorisk til sushi. Du kan også bruke den brune varianten bancha. Teen skal rense magen. Noen mener at uansett hva man drikker til, sake, vin eller øl , så må man ha te til.

Øl er nok den mest populære drikken til sushi.

Sake er japansk risalkohol.

Hvit vin kan også passe godt, feks Alsace viner.

Nam!!

Sushien er servert

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Sushi”

  1. elin sier:

    Jeg elsker sushi. Dette ser riktig lekkert og delikat ut :)

Legg igjen en kommentar