Syltet makrell

Vi er i høysesongen for makrell. For mange er makrell ensbetydende med late dager og makrell på grillen.  Mange elsker denne fisken, mens andre har ett litt blandet forhold til den.  Det kommer kanskje an på hvordan man tilbereder den?

Innholdet av omega 3 er svært høyt i makrell. Dessverre har vi mennesker forurenset havene så mye at det kan finnes  kvikksølv i fisken. Dette er spesielt tilfelle i fet fisk, deriblant makrell. Hvis du derimot har ett variert kosthold er fet villfanget fisk allikevel å foretrekke fremfor mye annen fisk.

Når du sylter makrell må du begynne å tilberede fisken 1 dag før du skal servere den. Dette fordi fisken må ligge i «marinaden» for å få den gode «syltede» smaken.

Det finnes mange varianter av denne fisken. I grunnen kan man forsøke å prøve seg frem til de krydderne man liker best. Mange liker fersk chilli, sitrongress, nellik, muskat, dill, allehånde, ingefær,laurbærblad,  hel pepper osv.

Jeg har i denne oppskriften valgt å gå for sitrongress, hel pepper, laurbærblad og fersk dill. Jeg har brukt litt sødme da jeg syntes det setter litt ekstra piff på retten.

Ingredienser til 4 personer

 • min 1 makrell per person
 • 1 stor løk
 • 2-3 laubærblad
 • 1/2  dl  eddik
 • ev.  3-4  ss økologisk sukker
 • 15-20 hele pepper
 • 1 håndfull fersk dill
 • 3-4 stilker sitrongress
 • 1 ss salt
 • 1 liter vann
 • litt fersk oppskåret ingefær kan også gjøre seg

Fremgangsmåte

Skjær filèr av makrellen. Lurer du på hvordan du lager filè kan du ta en titt på denne videosnutten.

Ta skinnet av filène. Skjær hver filè i 3 biter.

Grovhakk løken og dillen. Ha i salt, hel pepper, grovhakket sitrongress, eddik, laurbærblad, vann og ev. sukker og ingefær. Kok opp væsken med krydderet til sukkeret og saltet  har oppløst seg. La det stå å trekke i 10 min. Imens koker du opp fisken og lar den trekke i noen få minutter før du har den i laken.

Laken og fisken skal nå stå og godgjøre seg i ca 1 døgn.

Ta ut sitrongresset før servering og hell av væsken. Topp fisken med masse friske urter. Jeg brukte dill, gressløk og karse.

Hva serverer du til?

Mange foretrekker en pepperrotkrem med creme fraiche. Jeg brukte økologisk upasteurisert rømme fra Vivre gård. Denne kjøpte jeg på Duggurd. I den hadde jeg ramsløk som jeg hadde blandet med olivenolje til en tykk «pesto».  Litt hjemmelaget ramsløksalt måtte også til.

Ellers er ett klassisk tilbehør agurksalat og nypoteter med ekte smør. Litt luksussmør måtte her til. Upasteurisert fermentert smør fra Kâserebellens. Dette er ett smør av topp kvalitet som inneholder store mengder  omega 3. Godt for helsa!

Syltet makrell med klassisk tilbehør.

 

Denne makrellen syntes til og med  min bedre halvdel var god. Han liker ikke makrell….

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar