Uer med kålrotstuing og sopp

 Du må ikke bruke uer  til denne retten. Alle typer fisk kan igrunnen brukes.  Uer passer imidlertid svært godt. Sånn helt «beskjedent» syntes jeg denne retten ble veldig god.

Uer er en litt avansert fisk å angripe. Finnene er sylskarpe og du kan risikere en nokså blodig historie. Det kan derfor være en ide å ha på seg hansker når du skal sløye den. Å lage file er dessuten ikke helt enkelt for den utrente- deriblandt undertegnede.

Det enkleste er selvfølgelig å skjøpe ferdige filèr i fiskedisken. Det du imidlertid går glipp av da er feks det svært sunne fettet som sitter bakerst på hodet. Hodet og bena kan du feks koke fiskesuppe på.

Skal du virkelig dra nytte av det sunne fiskefettet må du faktisk «slurpe» i deg en del «gelemasse» som i utgangspunktet kan virke litt udelikat.                                                                                               

Du starter altså med en uer eller uerfilèr.  Skjær filèr av denne.  Krydre med salt og pepper. Ta på en god olje og stek fisken i ovnen eller feks på en grill i ca 20 min. Ca 175 grader.

Imens lager du kålrotstuing og stekt sopp.

Kålrotstuing 

Du trenger følgende:

  • 1 liten kålrot
  • 1/4 sellerirot
  • 2 ss økologisk smør
  • 2  ss økologisk rømme
  • ev. ytterligere væske som  feks kumelk eller havremelk
  • 1 ts salt
  • litt pepper
  • ev. 1-2 ts sødme avhengig av hvor søt kålrota er

Husk at det er ingen regel på hvordan du lager en stuing. Du kan i prinsippe lage den kun på grønnsakskraft og litt olje. Noen foretrekker fløte, mens andre ønsker lettmelk. Du kan kutte ut rømmen, men jeg syntes personlig at syrligheten fra rømmen er god i denne retten.

Fremgangsmåte

Kutt grønnsakene i biter og kok disse godt møre. Hell av mesteparten av kokekraften. Smelt smøret sammen med grønnsakene og tilsett rømmen. Sett stavmikseren i kjelen og mos grønnsakene. Sett stuingen på kok og spe med melk til ønsket konsistens. Tilsett krydder og ev. sødme.

Sopp

Du trenger følgende:

  • 250 gr sopp som feks sjampinjong
  • 1-2 sjalottløk
  • 1/2 ss  økologisk smør
  • 2 ss økologisk rømme
  • litt melk som igjen kumelk eller feks havremelk
  • litt salt og pepper
  • ev. litt timian

Fremgangsmåte

Kutt soppen og løken i små biter. Stek dette i smør. Tilsett rømmen og ev. litt melk etter ønske. Smak til med krydder. La det koke litt.

Dette skal bli en saus som ikke blir alt for «flytende».

Legg kårotstuingen på ett fat med soppsausen rundt. Legg den stekte fisken på toppen.

Bruk ev. litt frisk timian som garnityr.

Tips!

Til hverdags kan du godt bruke litt mindre fett i denne retten, men til fest kan du tilsette feks litt fløte. Bruk da feks kantareller istede for sjampinjong. Til hverdags kan du bruke tørket timian, men til fest må den være fersk!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar