Hjemmelagde pølser til grillen

Her i huset har kjøttkverna vært i bruk rett som det er den siste tiden. Etter at vi fikk kjøttkvern og pølsehorn i hus måtte vi jo forsøke å lage pølser helt fra grunnen av. Jeg er overbevist om at disse pølsene er betraktelig sunnere enn de pølsene vi vanligvis kjøper i butikken. Når du lager pølsene selv vet du iallefall nøyaktig hva de inneholder.  Hva innholdet er i vanlige pølser vet jeg ærlig talt ikke. MUK og  denslags….?!
Skal du lage hjemmelagede pølser trengter du rent kjøtt,  fett, dyretarm og krydder. Du kan ikke lage pølser uten fett. De blir rett og slett ikke gode. Vær litt kritisk til hvilket kjøtt du velger. Det er jo nylig  blitt konstatert at det finnes multiresistente bakterier i svært mange av de kyllingfilène vi finner i butikken.  Så vær derfor svært renslig hvis du velger å bruke kyllingfilèr. Jeg går ut i fra at multiresistente bakterier ikke er like utbredt i økologisk kylling. Jeg syntes personlig at lam og oksekjøtt smaker best.
 
Å lage pølser kan være en morsom aktivitet også for barna. Det tar litt tid å lage pølser.  Så etter en stund kan det være at barna går litt lei. Det gjelder iallefall her i huset.
 
Jeg kjøpte svinetarm på den lokale Meny butikken. Ble positivt overrasket over at dette var i standardsortimentet. Dessverre syntes  jeg det lukter litt ekkelt av tarmen. Du må derfor bløtlegge og skylle den godt før du  tar den i bruk. Ha gjerne litt eddik i vannet.
 
Jeg har brukt spekk i de pølsene jeg har laget. Det har fungert helt greit. Du kommer  altså ikke unna å bruke fett i pølsene. På totalt 1 kg kjøtt/fett vil jeg anbefale  250-300 gr fett.
 
Oppskriften jeg her kommer med er kun en veileder. Hva du ønsker å putte i pølsene får være litt opp til din fantasi. I lammepølser er det feks godt med oliven, fetaost, hvitløk,  rosmarin osv. I oksekjøtt kan feks fersk timian, hakket løk, hvitløk, rødvin etc smake godt. Vær gjerne generøs med krydderet. Ferske urter blir ekstra godt. Selv  er jeg blitt en stor fan av ramsløk. Den kan gjerne brukeramsløk  istedet for hvitløk.
 
Forslag til ingredienser;
 • 700 gr oksekjøtt
 • 300 gr spekk
 •  1-2 ss uraffinert havsalt
 • 1/2 ss pepper
 • 1 finhakket løk
 • masse ferske urter som feks timian og eller ramsløk
 • ev. finhakkede soltørkede toamter
 • ev. 1 dl rødvin
 • ev. litt chilli
 • svinetarm
 • ev. litt eddik

 Fremgangsmåte

Legg svinetarmen i vann sammen med ev. litt eddik.  1,5 meter burde holde. La den ligge der i ca 30 min. Skyll deretter tarmen godt.

Bløtlegging av pølseskinn

 

Kjøttet kvernes i en kjøttkvern sammen med spekket. .Skjær spekket i biter før du har det i kjøttkverna.

 

 

Kverning av kjøtt

 

Spekk

Du skal nå blande kjøttet og spekket godt i en bolle. Kna godt til det blir en sammenhengende masse. Tilsett krydder. Form en liten kjøttkake og stek denne. Har du tilsatt ønskelig mengde med krydder?

Er du fornøyd er det bare å sette i gang med pølse lagingen. Tre tarmen på pølsehornet og stapp kjøttfarsen på toppen av maskinen.

Det kan være en fordel å være 2 stykker. Vri enten pølsene annen hver gang mot høyre og venstre når du former hver pølse. Ellers så kan du bruke hyssing. Om du vil lage  store eller små pølser er opp til deg. Kjør i vei!

 

Pølseskinn tres på hornet

   

Pølsene begynner å ta form

 

 Vips! Nå har du fått en liten mengde pølser til sommergrillen eller til søndagsmiddagen. Denne porsjonen er ikke så veldig stor. Lag gjerne en større porsjon når du først er i gang så kan du fryse ned pølsene å ta de frem ved neste anledning.

 

Pølser klare for grillen!

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar