Kylling med skinke og mathavre

Mathavre er relativt nytt på markedet. Kanskje det har eksistert et par år, men jeg følger kanskje ikke helt med i svingende. … Mathavre kan erstatte feks ris, bulgur, quinoa etc etc. Havre inneholder mye proteiner og sundt fett og er derfor ett godt alternativ  som tilbehør til middagen.

Som alle andre former for korn, belgfrukter, frø etc bør havre bløtlegges. På denne måten reduserer du på mengden fytinsyre i kornet. Fytinsyre er en mineralblokker som gjør at mineralene i kornet ikke gjøres tilgjengelig for kroppen.  Fytinsyren binder seg dessuten til tarmveggen og skader denne.  Legg derfor gjerne havren i vann i opp mot 12 timer. Det kan være mye å huske på til tider. Litt bløtlegging er bedre enn ingen ting…:)

Dette er ingen helt konkret oppskrift. Du kan jo selv smake deg litt frem underveis.

Ingredienser

 • 1 kyllingfile per person
 •  1 stykke skinke til hver skylling. Jeg brukte seranoskinke.
 • ost til å fylle inni kyllingfilène. Feks mozzarella, parmesan eller chevre.
 • litt fersk basilikum eller salvie
 • ekstra virgin olivenolje
 • salatingredienser som feks tomater, avokado, vårløk og basilikum
 • mathavre
 • ev. litt kjøttbuljong til å koke mathavren i

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfilèn på langs og fyll de med ost og litt ferske urter. Rull en skinkebit rundt hvert stykke. Fest de gjerne med feks en tannpirker. Strø ev. på litt pepper. Legg de på en ildfast form og hell litt ekstra virgin olivenolje over. Stek de på relativt svak varme (160-180 grader) i 30 -45 minutter. Du må være sikker på at kyllingen er gjennomstekt.

Mens du steker kyllingen koker du mathavren etter anvisning på pakken. Jeg kokte den i litt god kjøttkraft. Buljong kan brukes i sjeldne tilfeller, men i hjemmelaget kraft er det helse i hver dråpe. Det er så langt fra tilfelle i kjemisk fremstillt buljong. Ha ev. litt uraffinert salt i kraften når du koker mathavren.

Lag en enkel salat. Kutt grønnsakene i små biter. Ha ev. på en enkel dressing bestående av feks litt ekstra virgin olivenolje, honning og eddik eller ferskpresset sitron.

Server retten ved å legge kyllingen på toppen av mathavren. Hell over litt av stekekraften.

Legg salaten på tallerkenen og pynt med feks salat og krydder.

God middag!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

3 Responses to “Kylling med skinke og mathavre”

 1. Katrine sier:

  Jeg lurer imidletid på om ikke den mathavren som selges er forbehandlet med varme slik at det er for sent å bløtlegge den. Jeg tror det gjelder mye forskjellig korn. Mulig at når det kvernes på kornmølla, da jeg har sett høykvalitetsmel som påpeker at deres korn er malt skånsomt for å unngå høy varme… Og noen som vet om det er forskjell på behandlingen av det som selges som vanlig korn og det som er økologisk?

  • yskjellu sier:

   Nå gjorde du meg oppmerksom på noe som jeg faktisk ikke har tenkt så nøye på. Dette må jeg definitivt undersøke!Skal prøve å finne frem til ett fornuftig svar! Hilsen Yngvild

  • yskjellu sier:

   I korn, ris, bønner, frø etc. finnes fytinsyre. Denne reduserer opptak av viktige mineraler som feks jern, kalsium og sink. For å bryte ned fytinsyren må derfor korn etc bløtlegges over lengre tid. Mathavre er trolig varmebehandlet. Det er ikke for sent å bløtlegge mathavre, men den må bare bløtlegges desto lengre for å bryte ned fytinsyren. For å «speede» opp prosessen kan man feks tilsette litt rug som inneholder mye fytase. Fytase bryter ned fytinsyre. Rugen man da tilsettter bør ikke være varmebehandlet. Jeg vet ikke nok om det er forskjell på konvensjonelt mel og økologisk mel. Jeg kan kun konstatere jfr en artikkel i Foreldre og Barn at sammalt mel av ulike slag ikke er varmebehandlet. Se http://www.klikk.no/foreldre/baby/article416758.ece. Når jeg titter på hjemmesiden til feks Saltakvern virker det ikke som om deres produkter er varmebehandlet.http://www.saltakvarn.se/ Det er vanlig å varmebehandle havre for å redusere harskningen. Det er litt vankelig å finne nok informasjon om emnet. Det blir sjeldent opplyst på embalasjen om korn etc er varmebehandlet. Her kan man finne en god artikkel om fytinsyre; http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid

Legg igjen en kommentar