Kalkunsuppe

Til denne suppen kan du selvfølgelig bruke kyllinkjøtt, men i dag ble det brukt kalkunkjøtt ene og alene fordi det nettopp har vært nyttår. Etter en nyttårsmiddag med kalkun sitter man gjerne igjen med store mengder kalkunkjøtt. Det må man jo bruke til noe. Våre rester har blandt annet blitt brukt til suppe.

Det store «cluet» med å lage denne suppen er å koke kraft. Alle beinrestene fra kalkunen kan du bruke. Jeg har i tillegg hønseføtter liggende i fryseren. Disse inneholder store mengder gelatin. En skikkelig helsebombe i postitiv forstand. Gelatinen er med på å smøre kroppen innenifra. Både tarmer, ledd, hud etc etc. I det hele tatt så er det viktig å bruke mest mulig kraft i matlagingen. I tillegg til at det er sunt, smaker maten mye bedre når man bruker ordentlig kraft fremfor feks buljong. Jeg kommer til å skrive ett innlegg om kraftens gode helseeffekter. Kraft er blandt annet med på å styrke immunforsvaret! Enn så lenge anbefaler jeg dere å lese ett veldig godt innlegg om emnet på Gladerebarn .

For at du skal lage ordentlig god kraft må du la bena stå å koke på svak varme over mange timer. Dette gjør at du får ut mest mulig av gelatinet fra bena. Jeg kokte bena i minst 12 timer. Du kan gjerne koke de enda lengre.  Du bør koke bena sammen med litt eddik. Dette trekker mineraler ut av bena. Ha gjerne i feks laurbærblad, hele pepperkorn og  litt salt.

Her ser dere restene av bena etter maaaange timers koking. Hvis du lar kraften stå å bli kald før du bruker den vil du se at kraften nærmest blir som gele å regne.

Kalkunbein og hønseføtter gir veldig god kraft.

 

Når du lager en restesuppe som dette kan du igrunnen bruke hva du måtte ha av grønnsaker i kjøleskapet. Kraften i seg selv er så god at suppen bare må smake godt. Jeg brukte følgende:

 • rester av kalkunkjøtt. Så mye som du har igjen
 • kalkunkraft. 1-2 liter
 • 2 vårløk
 • 3 kløfter hvitløk
 • 3 gulrøtter
 • 1 håndfull sukkererter
 • 1 ss honning
 • krydder som salt, pepper kajennepepper, ingefær, gurkemeie og litt timian

Fremgansmåte

I kraften tilsetter du kalkunskjøtt skjært i biterHakk hvitløken og tilsett  i suppen. La  dette koke noen minutter. Tilsett deretter oppskjært vårløk og gulrøtter. La dette koke ca 10 minutter før du tilsetter sukkerertene. Etter dette skal du ikke la suppen koke for lenge. Sukkerertene bør være litt sprø. Smak til med litt honning samt krydder.

Ps! Det er lurt å tilsette litt pepper sammen med gurkemeie av god kvalitet. Dette forsterker gurkemeiens gode egenskaper.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Kalkunsuppe”

 1. Ingelill sier:

  Oioi, snadder ! Moro med kalkun, den gir jo så utrolig mange gode måltider :)

Legg igjen en kommentar