"/>

Klassisk ertesuppe

Ertesuppe har vi ikke hatt for vane å lage i vår familie. For å gjøre det enkelt forsøker jeg ofte å lage store porsjoner til middag slik at vi kan ha det samme 2 dager på rad. Lit kjedelig kanskje, men noen ganger må man rett og slett tenke praktisk. Det blir ofte gryteretter med rotgrønnsaker. Nå på høsten er det tilgang på flotte norske rotgrønnsaker i butikken. De kan man bare ikke spasere forbi. I tillegg er de jo ganske billige. Noen ganger må man jo tenke økonomi også. Det står i alle fall sentralt her i heimen.

Denne suppen ble servert til 3 barn. Jeg må ærlig innrømme at jeg ofte strever med å få barna til å spise sunn mat. Denne gangen ble det heldigvis ikke noe problem. Suppa gikk «rett hjem og mor var svært fornøyd.

Skal  man lage ertesuppe trengs litt forberedelse. Ja for her er det ikke snakk om pose suppe altså. Begynn gjerne å lese denne oppskriften et par dager før du skal spise selve suppa!

Du trenger  litt ekstra tid til bløtlegging av erter samt koking av kraft. Ertene bør du legge i vann kvelden før du skal lage suppen. Når det gjelder kraftkoking så kan man dessverre ikke jukse. Det er nemlig i kraften man finner mye av kjernen til hvorfor ertesuppe er så sunt. For i tillegg til mye grønnsaker er kraft svært helsebringende. I tillegg gir en ordentlig kraft veldig god smak. Det er så absolutt et kjempe bonus!

Aller helst bør du koke kraft på økologisk kjøtt. Det er vanlig å bru e en saltet svineknoke eller lignende. Dessverre er ikke det alltid så lett å oppdrive i butikken. Derfor blir det enkleste å kjøpe klassisk saltet svineknoke på for eksempel Rema. Ikke det aller beste valget, men ikke så værst heller.

Ofte må du vanne knoken i  en del timer. Jeg syntes det kan være vanskelig å vite om du må vanne den og hvor lenge. Jeg har i grunnen funnet at det er best å vanne den for mye fremfor for lite. Så jeg valgte å vanne den i ca 1/2 døgn for å være på den sikre siden.

Så skal du koke knoken  lenge og vel på svak varme. Det er blant annet viktig å få frigitt gelatinet i bena.

Gelatinet i kraft bena bidrar til å gjøre maten lettere fordøyelig. I tillegg kan gelatinen bidra til å redusere mageproblemer/sykdommer som kolitt, Mb Chron og irritert tykktarm. Har du ett problem med feks diare eller magesyre bør du så absolutt prøve tradisjonell kraft!

Mange lovpriser også gelatinet for dets smørende egenskaper på ledd og hud. Det bygger opp bindevevet. Gelatin er det samme som delvis nedbrutt kollagen. Kollagen tilsettes i rådyre kremer og skal være ditt middel mot en evig ung hud. Hvorfor ikke spise det til middag. ;)  Det er mye mer effektivt når det virker «innefra og ut». Dessuten, hvor mye billigere er det ikke å koke kraft? Nei til dyre kremer med all verdens av foryngelsestrylleprodukter!

Kraft øker toleransen for flere typer matvarer. I tillegg til at maten altså blir lettere fordøyelig kan kraften være med på å gjøre at man tåler melkeprodukter bedre ved å blant annet å  stabilisere melkeproteinet kasein.

Kraftreduserer også behovet for proteiner. Hvis man ønsker å være forsiktig med inntak av kjøttprodukter er det en god ide å få i seg mye kraft.

Hvordan koke kraft?

Her kommer en svært enkel fremstilling.

Legg benet i vann. Tilsett en liten slump med eddik samt noen laurbær blad  og annet krydder hvis du ønsker dette. Kok kraften lenge på svak varme. Med lenge mener jeg gjerne opp mot 12 timer eller mer. Fjern ev. skummet som legger seg på toppen av gryten på begynnelsen av koketiden.

Selvfølgelig er ikke det alltid gjennomførbart i praksis å koke kraft så lenge. Gjør det til en vane å koke store mengder kraft av og til. Bruk fortrinnsvis bein uten altfor mye kjøtt samt for eksempel hønseføtter.  Frys ned porsjonsvis. Min fryser er full av kraft. De tines flittig til baser i supper, sauser etc.

Så til selve suppa. Her kan du gjerne legge til litt ekstra grønnsaker samt ev. koke en ekstra knoke hvis dere er en stor familie. Da blir det middag til flere dager.

Ingredienser

  • 3 gulrøtter
  • 1/2 eske gule erter. De bløtlegges over natten før de kokes.
  • 1/2 selleri
  • 1/2 kålrot
  • 3-4 poteter
  • ev. blader av friske urter som for eksempel timian, salvie eller rosmarin. Tørkede urter fungerer også
  • 1 1/2- 2 l kraft
  • pepper ev. litt salt
  • 1 svineknoke eller annet saltet kjøtt

Fremgangsmåte

Legg altså ertene i vann i ca 1/2 døgn. Kraften kan du også gjerne begynne å koke 1 dag i forveien. Kok den så lenge som mulig. Dess lengre dess bedre.

Skjær grønnsakene i biter.

Kok grønnsakene i kraften sammen med krydderurter. Ertene vil trenge lengre koketid enn de øvrige grønnsakene. Ha i kjøttbitene fra knoken.  Smak til med pepper og eventuelt salt.

Endelig i mål!

Du kan nå nyte en herlig suppe en kald høstkveld.

Server ev. med flatbrød og smør av god kvalitet.

 

 Se «Den store kraftkokedagen»

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar