Oksehalesuppe

Oksehalesuppe smaker godt nå i kulda eller en mørk høstdag. Kraften fra dette kjøttet er utrolig godt. Oksehaler er heller ikke så altfor dyre å kjøpe. Du må nok i en butikk med litt bedre utvalg for å finne de. Jeg kjøper det i vår lokale meny butikk.

Dette er en suppe som våre barn elsker. Kanskje er dette en måte å få i barna masse gode næringsstoffer på? Ja for dette er supermat!

Bena bør koke ganske lenge for å få ut den gode smaken samt at kjøttet blir mørt. Det anbefales  vanligvis ca 3 timer. Personlig liker jeg å koke de myyyye lengre. Grunnen til dette er at jeg ønsker å nyttegjøre meg av blandt annet gelatinet som finnes i bena. De har utrolige gode egenskaper på vår helse. Les ev. her.

Så her kan du enten velge å gå for den litt raskere og enklere varianten. Eller velge å legge litt ekstra arbeid i suppa for å oppnå gode helseeffekter.

Uansett så må du først brune halestykkene i ovnen på ca 180 grader. La de bli lett brune før du legger de i suppen sammen med de øvrige ingrediensene.

Nå kommer vi til ca ingredienser:

  • ca 1 kg oksehaler
  • 5 gulrøtter
  • 1/3 sellerirot
  • 1 persillerot
  • 1 løk samt ev. 1 pure
  • 2 laubærblad
  • ev. bladpersille hvis du har det
  • ev. 1 dl ordentlig eddik
  • ca 1 1/2 liter vann
  • 4-5 ss egenfermentert ketchup eller 4 ss økologisk tomatpure og 1 ss honning
  • 2 ss mel etter ønske
  • 2 ss godt smør eller annet fett som feks organisk kokosnøttolje

Fremgangsmåte

Ved den tradisjonelle fremgangsmåten tilsetter du væske og hakkede grønnsaker og laurbærblad og lar dette stå å koke i 3 timer.

Velger du «helsevarianten» tilsetter du i tillegg litt eddik i vannet. Hvorfor det? Eddiken gjør at mineralene i bena kommer u i væsken. Mineraler har vi alle godt av! Ved denne metoden skal suppa stå å koke lenge på svak varme. Gjerne opp mot syv timer. Dess lengre den koker dess mer gelatin og andre godsaker kommer ut av kjøttet. Jeg ville kanskje anbefale å la kun kjøttet koke i vann og eddik de første timene og tilsette grønnsakene de siste par timene av kokeprosessen….Husk for all del å ha lokk på kjelen! Blir det lite væske igjen må du ev. tilsette litt vann.

Ta kjøttet løs fra bena og del det opp i små biter.

Til sist skal du tykne suppa litt. Smelt smør og ha i mel. Sil av noe av væsken og tilsett dette i smør og melblandingen. Tilsett deretter kethupen eller tomatpure og honning. La det koke til det tykner. Tilsett deretter kethupen eller tomatpure og honning. Ha det hele i suppen. Bland godt. Hvis du har gått for eddikvarianten vil du kanskje oppleve at suppa virker litt sur. Tilsett da ev. litt mer sødme. Smak deg til med salt og pepper!

God middag!

 

 

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar