Tomatsuppe med ekstra grønnsaker og hønsekraft

Her er det suppe som dominerer for tiden. Akkurat nå er det mye gode norske grønnsaker i butikken så det gjelder å utnytte det  til det fulle. En god ting med suppe er at man nesten garantert kan få barna til å spise den. Det er i alle fall min erfaring. Barn har en tendens til å like alt med «saus». Når man lager suppe har man en strålende mulighet til å lure inn litt av hvert som man  ønsker at barna skal spise. Så kjør på med grønnsaker og sett stavmikseren oppi!  Da er ikke lenger grønnsakene synlige. Gulrøttene, paprikaen etc som de i utgangs punktet ikke liker merker de ikke engang at de spiser!

Bruk også en god hønsekraft. Da smører du tarm, ledd og hud. Kan være lurt av og til. I vårt hjem må jeg være ganske bevisst på dette da minstemann lider av eksem. Jeg må hele tiden tenke på hva som trigger eksemen og hva som lindrer den. Tomater er dessverre ikke en høydare for alle med eksem. Histaminet i tomatene kan nemlig være en trigger. Jeg lager allikevel heller hjemmelaget tomatsuppe enn posesuppe. Med posesuppe kan jeg være sikker på at eksemet slår ut i full  blomst.

Hønsekraft lager jeg alltid i store mengder. Jeg pleier ofte å koke en økologisk høne i mange timer. I tillegg har jeg oppi hønseføtter. Dette fordi føttene inneholder store mengder gelatin som har en smørende effekt. Hønseføtter får jeg bestilt på ferskvaredisken på den lokale Menybutikken. Økologisk høne har jeg primært kjøpt fra gårdsbutikken Duggurd i Bærum. Du kan sikkert også få spesialbestilt det i en god ferskvarebutikk. Hønseføttene jeg fikk bestilt kom fra Holte gård. De produserer også økologisk kylling. Kylling kan selvfølgelig også brukes.

Kok en høne og noen hønseføtter sammen med en klunk med eddik og noen laubærblader. Ha ev. oppi krydder etter ønske. Høna og hønseføttene bør koke så lenge som mulig for å få frigitt gelatinet i bena. Mange liker å ha den stående og koke på svak varme på ovnen over natta. Det liker ikke jeg personlig. Jeg tar dagen til hjelp. Jo lengre den koker dess bedre er det. Gjerne mye mer enn 7 timer….Den skal koke på svak varme. Ta ev. av «skummet» som legger seg øverst i kjelen etter  en liten stunds koking.

Hønsekjøttet kan du bruke i gryteretter av ymse slag. Kraften kan du fryse ned til senere bruk. Jeg fant frem litt kraft fra fryseren da jeg skulle lage denne suppa.

Nå du lager tomatsuppe med diverse  kan du i grunnen ha oppi de grønnsakene du måtte ønske.  Her er ingen fasitsvar. Så her kommer kun et forslag.

Ingredienser

 • 3-4 gulrøtter
 • 1/2 selleri
 • 4 tomater
 • 1 stor løk
 • 1 liten paprika
 • 1-2 liter hønsekraft. Har du ikke så mye kraft kan du ev. supplere med litt vann.
 • krydder etter smak som for eksempel oregano, salvie, timian…
 • salt og pepper
 • 3 båter hvitløk ev. litt spisskummen
 • 3-4 ss økologisk tomatpure
 • 1-2 ts honning
 • ev. litt melk til mildne smaken
 • smør eller økologisk kokosfett til steking

Fremgangsmåte

Grovhakk løken og stek denne på svak varme til du får frem litt av sødmen i løken. Grovhakk de andre grønnsakene , inklusive hvitløken, og ha de i kjelen sammen med løken og kraften. Ha også i ev. urter. La det koke til grønnsakene er møre. Sett deretter stavmikseren i kjelen og mos i vei. Du har nå fått tomatsuppe. Smak til med salt, pepper og ev. litt spisskummen. Ha ev. i en liten skvett med melk.

Kok gjerne egg for å legge på toppen av suppa ved servering. Jeg kokte i tillegg noen økologiske speltskruer. Da får suppa en enda høyere stjerne hos barna.

Med ekstra barn på besøk til middag  var suppekjelen nesten tom da far kom hjem….

  

Suppa klar til koking

Suppa klar til koking

 

Ps Mye av grønnsakene jeg brukte var fra Fokhol gård på Stange.  En av  Norges største økologiske gårder. Der har de en gårdsbutikk.

Jeg bruker primært rå økologisk honning. For tiden går det i Finnskoghonning.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar