"/>

Mango chutney

Ettersom jeg nylig planla en indisk middag tenkte jeg at det ville ha gjort seg med litt mango chutney. Jeg fikk derfor lyst til å fermentere min egen. Den bør stå fremme på kjøkkenbenken i minumum 3 dager for at fermenteringsprosessen skal komme ordentlig i gang, men det er selvfølgelig mulig å bruke den rett etter at du har laget den. Da er det nok å kun tilsette 1 ts salt. Husk at chutneyen da kun vil holde seg opptil 2 uker i kjøleskap. Er den fermentert kan den holde i flere måneder.

Igjen den fermenterte chutneyen er stappfull av gode bakterier som gjør tarmen og kroppen godt.

Du kan gjerne bytte ut noe av mangoen med feks ananas  eller papaya.

Ingredienser

 • 2 stor mango kuttet i biter. Det er en fordel om mangoen er relativt moden.
 • 1/4 løk
 • 1/2 paprika
 • saften av 1/2 sitron
 • 1 chillipepper
 • 1 ts havsalt
 • 1 ss frisk raspet ingefær
 • 1 dl myse eller væske fra fermenterte grønnsaker eller 1 ts ekstra med havsalt
 • 2 ss rå honning eller organisk palmesukker eller uraffinert organisk sukker. Personlig syntes jeg ikke honningen bør ha alt for sterk smak av lyng…
 • 1 håndfull koriander eller persille. Mynte duger også!

Fremgangsmåte

Kutt grønnsakene og mangoen i små biter. Ha dette i en stor bolle. Ha i salt, sødme, presset sitron, ferske urter og ev. myse hvis du har tilgang på dette. Du skal nå presse mest mulig av saften ut av grønnsakene og frukten. Dette er viktig i selve fermenteringsprosessen. Ingrediensene må alltid være dekket av væske ellers kan det oppstå mugg. Da bør det ikke spises! Er det vanskelig å få ut saften får du nesten ha ingrediensene i en pose og hamre til..!

Ha chutneyen i ett liters glass. Legg gjerne litt av mangoskallet på toppen slik at innholdet holdes nede. Kanskje må du også sette ett glass oppå…

La chutneyen stå fremme på kjøkkenbenken i minimum 3 døgn. Sett den deretter kaldt. Sørg alltid for at chutneyen er dekket av væske. Tilsett ev. litt saltvann hvis den tørker inn.

Jeg serverte altså denne med en indisk lammerett. Oppskriften hentet jeg på VG’s nettside. Lise Finckenhagen sto for denne. Jeg tilsatte bare litt ekstra lammekraft. Jeg måtte da jevne sausen litt for at den ikke skulle bli for tynn. Jeg syntes forøvrig denne chutneyen ble i sterkeste og strammeste laget etter at den hadde stått noen uker. Jeg tror den er best de første ukene etter at den er laget.

Indisk kokos og lammegryte

Jeg serverte også en hjemmelaget raita til. Mynte og koriander brukes ofte til denne yoghurtretten. Mynte passer veldig godt til lam.  Det brukes ofte i det engelske og greske kjøkken, men også i mat fra Østen. 

Hjemmelaget raita

Langtidhevet nan-brød bør nok bli ett prosjekt for fremtiden! 😉

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Mango chutney”

 1. Kine sier:

  Hei. Jeg bare må ha eplecidereddik i min mango chutney. Hvordan blir det i denne oppskriften? Ødelegger det prosessen på noen måte?

  Kine

  • yskjellu sier:

   Ved fermentering oppstår en gjæringsprosess. Jeg har selv forsækt å lage eddik vha vannkefirkorn. Det gikk helt fint. Ser ikke helt poenget med å ha «eddik» på «eddik». Jeg vet ærlig talt ikke om det ødelegger prosessen, men hvis du vil bruke eddik så anbefaler jeg at du bruker den metoden du er vandt med! Hilsen Yngvild

Legg igjen en kommentar