"/>

Lag din egen tahini!

Tahini  brukes mye i Midt-Østen. Til falafler og hummus er tahini et «must». Det beste er å lage sin egen tahini. Det blir både sunnere og billigere.

Det brukes kun sesamfrø og olje til å lage tahini. Sesamfrø er svært nærinsgsrike. De inneholder mineraler som kalsium, sink og mangan samt B-vitaminer som tiamin og B6. De er også en viktig kilde for vegetabilsk protein. For vegetarianere er derfor sesamfrø en viktig proteinkilde. Næringsstoffene i sesamfør blir best tatt opp av kroppen når de er malt. I tillegg er det viktig å bløtlegge frøene. Grunnen til dette er at de inneholder fytinsyre. Denne syren gjør at mineralene ikke tas opp av kroppen.

Hvordan bløtlegges så frøene?

Legg de i vann i ca 8 timer. Ha de feks i et Norgesglass og dekk de med vann. Ha gjerne i et knipe salt. Skyll de etter 4 timer samt etter 8 timer.

Etter bløtleggingen skal frøene ristes. Hell av alt vannet.Spre frøene utover en langpanne. Rist de på 160 grader i ca 15 minutter. Pass på at de ikke blir brent. Rør i de med jevne mellomrom. Avkjøl frøene.

Ha deretter frøene i en blender. Forholdes skal være 1/4 kopp olje og 1 kopp sesamfrø.

Kjør frøene og oljen til en jevn masse. Dette kan ta litt tid. Det er en fordel å ikke lage en altfor liten porsjon. Hvis du bruker mindre en 1 kopp sesamfrø bør du kanskje bruke en stavmikser.

Oppbevar tahininen i et glass med lokk. Den holder seg i ca 3 måneder i kjøleskap.

Obs! bruk fortrinnsvis økologiske sesamfrø med skall.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar