Melkesyregjæring

Hva i all verden er nå det? Jeg hadde knapt vært borti begrepet før jeg begynte med denne bloggen. Sauerkraut hadde jeg jo hørt om. For et lite år siden så jeg også tilfeldigvis et TV program hvor Camilla Pum fra Danmark lagde diverse retter med melkesyregjæring.

Jeg la da merke til at hun hentet melk direkte fra kua. I Norge er dette egentlig ulovlig. Eller det vil si-upasteurisert melk kan ikke selges kommersielt. Myndighetene er redde for at det kan spre smitte via denne melken. Bøndene derimot kan drikke dette. Kanskje kjenner du også en bonde som du kan få litt fersk melk fra…? Sunt er det iallefall! Mange som er laktoseintolerante kan også drikke denne melken. Av upasteurisert melk kan man lage så utrolig mye godt! 

Jeg skal komme litt tilbake til dette!

Nå skal jeg konsentrere meg litt om fermentering av grønnsaker.

I går var jeg på et lite kurs om dette temaet. Følgelig; jeg er ingen ekspert! :)

Jeg kom tilfeldigvis borti dette kurset. Det er nettopp startet en gruppe på Facebook som kalles for «Wicked Mums». Er du en mamma som ikke er helt opptatt av å følge «mainstreamen» hva kostholdslære angår?  Er du opptatt av at barna dine skal få ett sunt kosthold? Ønsker du at familien skal få en god helse vha maten dere spiser?  Syntes du det høres spennende ut med naturlig mat? Upasteuriserte produkter,  økologisk mat, fisk og vilt? Da er dette siden for deg! Pappaer kan også være med! :)

Kurset ble holdt av Rita Amundsen som driver «Solskinnet»! Hun er også en kjemperessurs på planter fra naturen. Hun har feks kurs om «Ugress» og «Blomster». Det er så mye om kan spises i naturen. Spesielt nå når våren er her!

Melkesyregjæring er svært sunt!  Det er en konserveringsmetode og samtidig en foredlingsprosess som skjer vha melkesyrebakterier. Prosessen er helt naturlig! Alle næringsstoffene i grønnsakene holdes inntakt. Både vitaminer, mineraler, sporstoffer og enzymer. Du må huske på at i det øyeblikket du fryser ned grønnsaker eller koker de forsvinner noe av næringsstoffene!

Når du spiser melkesyrede grønnsaker støtter dette opp om ditt immunforsvar! Husk at 70-80 % av kroppens immunforsvar sitter i tarmene! Når du tilfører naturlige bakterier styrker du tarmfloraen og hindrer angrep fra «slemme bakterier». Noen spiser pro biotika for å holde seg friske. Melkesyrede grønnsaker er en mye bedre metode og mye billigere! :)

Til melkesyregjæring kan du bruke svært mange type grønnssaker. Jeg nevner her noen; kålrot, rødbeter,gulrøtter, hvit og rød kål, grønnkål (super næringsrikt), brokkoli, blomkål squash, paprika, selleri, reddik, sukkererter, løk og bønner. Frukt kan også tilsettes som feks eple, pære og rosiner. De fleste former for krydder kan også brukes. Feks fersk ingefær og hvitløk. Hel krydderkord som feks pepper, korainder, chilli, cummin og sennepsfrø. Dill og laubærblad fungerer også utmerket. Igrunnen er det bare fantasien som setter grenser for hva du putter i «sauerkrauten» din. Prøv deg frem!

Det aller beste er å bruke økologiske grønnsaker. Vask grønnsakene og skjær bort «rusket». Skallet  kan du fint bruke.

Kutt grønnsakene i små biter. Du kan gjerne raspe de på et rivjern, men det kan ta litt tid hvis du skal lage mye! Allikevel, dess mindre biter dess lettere er det å presse vann ut av grønnsakene.

Til 1 kg grønnsaker trenger du ca 1 ss salt. Bruk da økologisk havsalt! Noen syntes kanskje dette kan bli litt mye. Salt må du uansett tilsette for å få væske ut av grønnsakenen!

Press væske ut av grønnsakene ved å «kna» dem i min 5 minutter. Legg deretter grønnsaker på bunnen av et rent glass og press videre ut væsken. Fortsett «lagvis» til du har fått presset ut godt med væske. Dette kan ta litt tid. Kanskje ligger det litt med væske nederst i bollen. Hell på dette også! Grønnsakene skal dekkes av sin egen væske. Ta deretter gjerne et kålblad på toppen og finn et passende glass som du setter over. La grønnsakene stå på kjøkkenbenken i opp mot 14 dager. Sett ikke et lokk på krukken. Pass på at det ikke ligger grønnsaker oppetter kantene på glasset. Disse kan begynne å mugne. Gå og se til  «sauerkraten» din daglig. Press glasset god ned for å være sikker på at grønnsakene hele tiden er dekket med væske. Er de ikke dette kan du ev. helle på litt vann iblandet litt salt. Så snart grønnsakene kommer i kontakt med luft begynner de å mugne.

Sett grønnsakene i kjøleskapet og sett på lokket etter ca 14 dager. Har du en kald kjellerbod fungerer dette også. Grønnsakene kan nå holde seg i svært lang tid. De vil garantert ikke bli dårlige før du har rukket å spise de. Spis gjerne en liten porsjon «sauerkraut» daglig. Hvis det er vanskelig å få i barna dette kan du feks ha det i en brøddeig, en smoothie, blande det med en råkostsalat etc. Aller best er det jo selvfølgelig å servere den rå!!

 

Syrning av melk!

Dette har ikke jeg fått forsøkt meg på enda.  En fordel er om du har tilgang på upasteurisert melk. Dette er ingen enkel sak i Norge! Du kan også lage kefir av feks økologisk lettmelk. Du trenger uansett kefirkorn. Dette må du enten kjøpe på nett eller få fra noen du kjenner.  Anne Marit  Nygård som har bloggen «Et liv i balanse»» har forsøkt seg på å lage dette. Du kan lese om dette her.

Nevnte Camilla Pum som har et populært matlagingsprogram på Dask fjernsyn har i ett av sine programmer konsentrert seg om melkesyregjæring. Hvis du har interesse for dette anbefaler jeg deg virkelig å se dette programmet.

«Mad der holder» (2:8)

Hun understreker at mat som er melkesyregjæret har lettere for å bli opptatt av kroppen! Dvs de verdifulle næringsstoffene blir til det fulle utnyttet av kroppen!

Hun lager her feks yoghurt, vannkefir, tykkmelk, kimchi, røykost og lebene.

Her kan du finne hennes oppskrift på:

Kimchi er forresten Koreas nasjonalrett. I 2003 var det SARS utbrudd i Asia. Det ble kun registrert 3 syke og døde i sør Korea. Det ble sagt at de som spiste Kimschi hadde større evne til å motstå bakterier og infeksjoner. Kimschi fikk etter dette en stor etterspørsel utover landets grenser. (se Kimchi.no)

Mange bloggere har skrevet om melkesyregjæring. Her har du noen gode linker:

 Lykke til med din melkesyregjæring!!

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Melkesyregjæring”

  1. Kristine sier:

    Ja til melkesyregjæring! Jeg fikk jammen lyst til å lage ny posjon allerede :-)

Legg igjen en kommentar