"/>

Spirer

 Spirer er supersunt å spise! Du kan bruke spirer i feks salater eller som «garnityr» på brødskiva. Du kan også forsøke de i grønne smoothies. Mulighetene er mange. Spirer kan du selvfølgelig ha på kjøkkenbenken hele året, men nå når våren nærmer seg er det ekstra fristende å ha spirer både her og der. :-) Om ikke lenge er det jo også tid for å sette frø til spiring. Spennende å se om man kan få til litt liv på verandaen eller  i hagen til sommeren.

Mange bønner og ulike slags frø kan spires. Alt kan spires så lenge det har skall.  F.eks mungbønner, adukibønner, linser, alfalfa, kikerter, mais,solsikke og gresskarfrø .

Du kan også spire hele korn som feks rug, hvete og havre. Amaranth, quinoa og bokhvete kan også spires.

Når du spiser spirede  frø får du i deg store mengder vitaminer, enzymer og mineraler. Eksempelvis vitamin A og C, folsyre, kalium samt fiber.Du bryter også ned fytinsyre. Fytinsyre hindrer opptak av blandt annet jern, magnesium og sink.

Det er ikke så vanskelig å få frø til å spire. Det trengs bare litt tålmodighet. Frøene må alltid bløtlegges opp mot 1 døgn. Etter dette er de klare for å legges i «rugekassen». Det er flere måter du videre kan spire frøene på.

 1. Du kan feks ta ett Norges glass og legge over ett lite tøystykke. Fest det med strikk. Skyll frøene med jevne mellomrom.  
 2. Du kan legge de i en sil og skylle litt kaldt vann over dem med jevne mellomrom. Silen må selvfølgelig stå over en bolle.
 3. Et annet alternativ er å slå ut det overflødige vannet etter bløtleggingen. Deretter dekker du til bollen med et lokk. Sjekk etter 1 dag at frøene begnner å spire.
 4. Det er også mulig å legge de ferdig bløtlagte frøene i et vått klede (vannet bør være presset ut av tøystykket). Ta en strikk rundt frøene/klede. Dekk det til med et lokk og sett de tilside.

Mange foretrekker å bruke en spirekasse. Dette kan du kjøpe på nettet. En hamspirebag kan også brukes. Denne kan du feks kjøpe hos Super nature. Personlig har jeg gått til innkjøp av denne.

Du bør uansett sjekke frøene etter 1 dag. Hvis du har de i et klede skal spirene komme ut gjennom tøystykket etter 1 dag. Det er fint om spirene får litt lys.

Hos Norsk Vegetar forening kan du lese litt mer om spiretid etc for ulike frø. Frø og korn har ulik spiretid!

Spirene holder seg 3-4 dager i kjøleskap.

Det er en mikroskopisk risk for at spirer kan bære med seg smitte. Dette skyldes trolig dårlig hygiene og kan feks komme av husdyrgjødsel.

Er du usikker på hvordan du skal få frøene til å spire kan du se på videoen under:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

4 Responses to “Spirer”

 1. Kristine sier:

  Spennede. Jeg kjenner på meg at det er rett før jeg skal lære meg dette. Høres ut til å være like fascinerende som surdeig:-)

 2. Sonja Jensen sier:

  Hei sitter å kikkerpå nettet hvor jeg kan få kjøpt frø til spiring.
  Vil begynne å spise spirer som tillegg, men finner ikke noen som selger.

  Interesert i Brokoli, Solsikker, og kløver…

  Noen som kan hjelpe?
  På forhånd takk :)
  Mvh
  Sonja

  • yskjellu sier:

   Du kan helt sikkert spire rene solsikkefrø som du kjøper i butikken. Brokkoli og kløver spirer vet jeg derimot ikke hvor man får tak i. Kanskje Rita som driver nettsiden wwx.solskinnet.no vet….?

Legg igjen en kommentar