Gravet ørret

Du trenger en ørret eller laks til dette. Det er naturlig å bruke en ørret som du finner i frysedisken på 2-3 kg.

Den største utfordringen her for de fleste er nok å filetere fisken. For en utrenet hånd er ikke det helt lett. Du kan lenger nede på siden se en film fra fiskehandleren på Hamar, Kjetil Holen. Der ser du hvordan det kan gjøres.

Jeg gjorde det dessverre ikke like profesjonelt. Noe fisk gikk til spille. Bruk dette i en fiskegryte. Kok kraft på hode og ben.

Ingredienser per kilo fisk

  • 2 ss salt
  • 1 ss sødme
  • 1 ts pepper
  • mye dill
  • ev. 2 ss akevitt

Fremgangsmåte

Fileter fisken. La skinnet sitte på. Bland salt, sødme og pepper i en bolle. Strød ette over fisken sammen med mye dill. Ha gjerne litt akevitt på fisken.

Ørret kan graves på så mange vis. Cognac, fenikkelfrø, korianderfrø  etc.etc.  kan også brukes.

Legg fisken med innsiden mot hverandre. Pakk den inn i folie og legg den i kjøleskap i iallefall 3 døgn. Den bør minumum snus i gang per døgn. Mange foretrekker å legge noe tungt oppå fisken.

Server fisken til feks ett julelunsj bord. Ha gjerne sennepssaus til.

Forslag til sennepssaus:

  • 2 ss sennep av ønsket type
  • 1 ss sødme, feks palmesukker eller økologisk sukker
  • 1 ss eplesidereddik
  • 1 dl kaldpresset olje av god kvalitet, feks en olivenolje eller rapsolje
  • salt og pepper
  • hakket dill.

Bland sukker, sennep og eddik i en bolle. Bland i oljen mens du rører.  Bruk gjerne en miksmaster. Ha til slutt i hakket dill,salt og pepper. Smak til.

En hel ørret kan bli litt mye. Det fungerer relativt greit å fryse ned fisken i porsjonspakninger. Fisken kan også brukes i feks salater, lefse, pitabrød etc. Hva med en ørretburger?  

Legg fisken side mot side.

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Fisekavskjør kan fint brukes til fiskesuppe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Her kommer en beskrivelse av hvordan du skal lage en file fra fiskehandleren på Hamar:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar