Kimchi, verdens sunneste matrett?

Kimchi er koreanernes nasjonalrett. Den kommer i mange ulike varianter. Hovedingrediensen er ofte kinakål, men andre ganger kan den feks være agurk. Kimchi spises vanligvis rå, men kan også lages som en varm gryterett, suppe, nudel eller stekt ris rett. Ja de bruker tom kimchi som topping på pizzaer eller til pannekaker. En rett som er svært utbredt med andre ord. I tillegg til grønnsaker er kylling og fisk ingredienser som av og tilbrukes.  Jeg har selv sett en oppskrift med rå blekksprut, men tenkte at dette ble kanskje vel for eksperimentelt her. :) Jeg er selv helt i startgropen på mitt lille kimchi prosjekt  og må derfor starte litt mer forsiktig….

Det beste er å lage kimchien selv, men det trengs nok litt prøving og feiling for å lage den perfekte kimchi. Hvis du ikke har overskudd til å lære deg dette er det mulig å kjøpe kimchi på boks. Den selges i noen innvandrerbutikker. I Calmeyersgate i Oslo finner du feks A Food Marked. De skal føre dette.

Kimchi er svært sundt. Hvorfor?

Kimchi er en fermentert rett/melkesyregjæret. Når denne maten lages oppstår en naturlig gjæringsprosess som skaper mange gode bakterier. Bakterier som våre vestlige mager så sårt trenger. Det gjennomsnittlige vestlige kostholdet skaper en dårlig tarmflora som gjør oss mindre motstandsdyktige mot sykdom. I tillegg til laktobasillene inneholder kimci store mengder vitamin A,B og C. Noen studier sier også at kimchi kan være med på å forhindre soppinfeksjoner samt  kreft.

Det er interressant å lese at under fugleinfluensaepidemien for noen år siden var det kun 3 personer i Kora som ble syke. Det oppsto ingen dødsfall. Du kan lese om dette her.  Forskere ved Universitetet i Soul har i ett dyreforsøk infisert høner med fugleinfluensa. I kontrollgruppen døde samtlige høner, mens 13 høner ble satt på «kimchi kost». Etter 1 uke var 11 av de 13 hønene helt friske. Se også BBC news.

Her kan du finne en veldig interessant artikkel om emnet. Forfatteren sier følgende:

Since 2003 when SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) rolled across Asia,  Koreans remained unaffected for the most part.  Being the daily and  national side dish that it is, Kimchi was promoted to status of natural  preventative and cure for SARS with virtually no scientific evidence to support  the claim.

Kanskje er det hvitløken som serveres rå i de fleste kimchiretter som holder Koreanerne så friske mener noen . Man kan iallefall konstatere at influensa ikke er særlig utbredt i Korea. 

Det er enda ikke foretatt så veldig mye forskning på området. Slik forskning vil iallefall ikke bli støttet av legemiddelindustreien. Siden de finansierer mye forskning så vil det nok ta litt tid før det foreligger rapporter som faktisk konkluderer med at denne nasjonalretten holder mennesker friske.

Det er altså ikke konstatert tilstrekkelig gjennom forskning. Virkeligheten viser imidlertid at det virker. Jeg ser ingen grunn til å sitte å vente på forskningsrapporter. Det er da mye bedre å spise gunstig mat og forebyggt enn å fylle kroppen med antibiotika når bakterieinfeksjoner rammer. Antibiotika er igjen med på å ødelegge tarmfloraen. En runddans som kan skape mye sykdom.

Målet må være å fylle kroppen med gode bakterier slik at man holder seg mest mulig frisk!

Så jeg satte nylig i gang med nok ett fermenteringprosjekt. Kimchi. Jeg vil selvfølgelig utforske andre kimchivarianter etter hvert, men dette er altså mitt første forsøk. Det er en nybegynners spede start. Smaken hadde sikkkert vært hakket bedre hvis en koreaner hadde laget det.  Jeg syntes det smakte helt greit. Litt sterkt ble det nok for meg som ikke er så vandt med alt for sterke krydder.  Jeg må allikevel konstatere at jeg aldri vil  få barna til å spise dette. Det er ikke noe poeng å prøve engang, men jeg spiser en liten porsjon hver dag og er frisk og rask. :) Han far sjøl er nok litt skeptisk til alle disse alternative rettene jeg lager, men har får bare venne seg til det! Kan ikke være noen pyse her i gården!

Ingredienser

 • 4 s rismel
 • 5 dl vann
 • 3 ss sukker

Kok dette opp til en konsistens som ligner på en tykk vaniljesaus. Avkjøl sausen.

Saus til kimchi

 

Videre ingredienser er:

 • 3 kinakål
 • 3 gulrøtter
 • 1/2 løk
 • 1 dl fiskesaus
 • 2 ss chilliflak
 • 4 ss  uraffinert havsalt. (Jeg må innrømme at jeg er litt usikker på saltmengden jeg brukte).
 • 4 kløfter hvitløk
 • 1 ss raspet ingefær
 • 4 reddiker eller 1 daikon/reddisch
 • 2 vårløk

Fremgangsmåte

Skjær kinakålen i biter. Ta gjerne ut kjernen. 

Legg kinakålen i kaldt vann.  Hell deretter av vannet. Du skal nå tilsette saltet og blande dette godt med kinakålen. Hvert 30 min skal du nå vende om på blandingen til det har gått 1 1/2 time.  Skyll deretter av saltet. Gjerne 2-3 ganger. La kålen stå og renne av seg. 

Nå er det tid for å kutte  de øvrige grønnsakene. Kutt de på langs i så tynne biter som mulig. Løken kan du ev. kjøre til en «mos» i blenderen.Bland grønnsakene med kinakålen og  med hendene forsøker du å presse  ut noe av væsken fra grønnsakene. Kna i vei! Væsken du da får ut må du ikke kaste. 

Du skal nå lage ferdig sausen. I den kalde sausen har du i 1 dl fiskeasus, 2 ss chilliflak, de knuset hvitløksbåtene, samt raspet ingefær.  Du skal deretter blande grønnsakene med sausen. Bruk gjerne hendene og forsøk å presse ut ytterligere væske fra grønnsakenen.

 

 

Du kan nå ha blandignen over på ett glass eller lignende. Ha det stående på kjøkkenbenken ett par døgn i en lufttett beholder. Husk at det må alltid  være væske som dekker grønnsakene ellers så kan det oppstå uønskede bakterier. Blandingen vil bli litt syrlig  når fermenteringsprosessen er i gang.Du vet at den er fermenert når det det lukter surt eller hvis det kommer bobler med væske inni. Du kan nå sette den i kjøleskapet. Hvis du lar den stå ytterligere på kjøkkenbenken vil det bli enda mer gode bakterier i blandingen, men den blir surere og surere dess lengre den står i romtemperatur. Ha den stående i kjøleskapet og server den til mat med feks strødde sesamfrø over. Du kan også spise det som feks ett lite mellommåltid.  Du må ikke vente til kimchien er fermentert med å spise den. Du kan spise den når den er nylaget også. Da får du imidlertid  ikke i deg de gode fordelaktigebakteriene. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (7 votes cast)
Kimchi, verdens sunneste matrett?, 7.6 out of 10 based on 7 ratings

Legg igjen en kommentar