Pizza

Helga står for døren og da er pizza et populært innslag i mange hjem. Vi passerer iallefall sjelden en helg uten at pizza har stått på menyen!

Pizza kan du fint lage ved å erstatte noe av hvetemelet med feks fin sammalt spelt.For de som ikke tåler gluten kan man fint bruke en blanding av maismel, tapioca (sago) rismel og kikertmel. Sorgum mel er også fint å bruke. Eddik bryter forøvrig ned glutenet i en vanlig pizzadeig.

Noen liker tykk bunn, mens andre foretrekker den klassiske italienske. Personlig syntes jeg ikke bunnen trenger å være så veldig tykk. Fyll heller på med godsaker.

Her kommer en helt tradisjonell oppskrift på pizzabunn

For en enda bedre pizza:

For en ekstra god pizza kan du ta på litt ekstra virgin olivenolje, raspet parmesan og ruccola.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Ingredienser

  • 250 gr durumhvete eller siktet økologisk hvetemel. Bruk gjerne fin sammalt spelt. Da får du en litt grover og sunnere pizza. Eller 50/50 spelt/hvetemel.
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 pose gjær
  • 2 ss olivenolje
  • 1 1/4 dl lunkent vann

Hvis du ønsker å nøytralisere glutenet kan du ha i 2 ss eddik eller litt sitronsaft.jfr. Fleksitarianerliv.com

Fremgangsmåte

Bland gjæren med det lunkne vannet og oljen. Tørrgjær kan være litt varmere enn tradisjonell gjær. Ta vannet over håndleddet. Hvis du nærmest ikke kjenner vannet er det passe.

Bland mel og salt. Hell over det våte og rør deigen helt jevn.  Deigen skal være smidig og elastisk. La den stå å heve til den har blitt ca dobbelt så stor. Raskest går det selvfølgelig om den får stå på et lunt sted, men du kan selvfølgelig lage deigen feks kvelden før å la den kaldheve.

Dette blir ikke så alt for mye deig så hvis du ønsker en skikkelig tykk bunn for en langpanne må du nok lage en litt større deig.

Tips til fyll

De fleste  familier har nok sitt klassiske kjøttsausfyll. Hvis dere lager en tradisjonell lørdagspizza er det supert med en langpannepizza, men hvis dere feks venter gjester er det mer spennende å lage små pizzaer og fylle de med forskjellige ingredienser.

Jeg lager ofte en tomatsaus og legger denne på bunnen av pizzaen, men en tomatsaus kan også erstattes med feks en oliventapenade, pesto etc etc…Over dette kan du feks legge;

Bacon og blåskimmelost

Stek bacon i biter. Legg dette på pizzaen sammen med biter av blåskimmelost

Aubergine, skinke og fetaost

 Grill eller stek skiver av aubergine før du legger disse på pizzen. Stek pizzaen og skinkeskiver og smuldret fetaost over pizzaen.

Skinke , paprika og pinjekjerner

Grill paprikaskiver ( i ovnen) til skinnet løsner fra paprikaen. De begynner da å se lett brente ut på kantene.Ev. så kan  du   bruke grillede paprikaskiver på glass.   Stek pizzaen og topp med skinke og feks ristede pinjekerner.

Mozzarella og oliven

Topp pizzaen med mozzarella og stek i ovnen. Legg deretter på feks oliven.

Det er igrunnen kun fantasien som setter grenser for hva du ønsker å ha på en pizza. Uansett er det greit å ikke overdrive med ost på denne typen pizzaer. Strø heller over litt fersk raspet parmesan. Husk at skinke skal legge på pizzaen etter at den er stekt. På toppen av pizzaen smaker det også supert med ruccola eller annen fersk «småsalat». Topp gjerne det hele med litt god ekstra virgin olivenolje.

 

                                                                             

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar