Skrei mølje

Vi er midt i sesongen for skrei. Det kan ikke bare passere forbi. Skrei er mat av ypperste kvalitet og bør nytes så ofte som mulig. Med skreien følger også lever og rogn. Dette er supermat som anbefales. Jeg har her kastet meg over skreilever. Tran blir kun en blek sammenligning når man han tilgang til god torskelever. Det er ikke til å komme  ifra at det kan være litt vanskelig å finne god torskelever her på østlandet. Harsk lever er langt fra godt.  Torskelever er kanskje ikke en stor gastronomisk fristelse for det blotte øye. Det finnes jo mer delikate retter, men når det kommer til smak så kommer torskelever langt. Det er iallefall min personlige oppfatning. Alle barn og ihugga østlendinger syntes kanskje ikke det samme…..

Når du kjøper leveren i butikken må du sørge for at den har en frisk farge og ikke lukter harskt. Det er ikke uvanlig at leveren har «innvollsorm». Det er ikke farlig. Du må uansett ta av skinnet som sitter utenpå leveren. Da følger også disse med.

Om du ønsker å koke leveren som den er eller dele den opp i mindre biter er en smakssak. Selv foretrekker jeg å dele den opp. De fleste koker lever kun i litt vann og salt. Personlig foretrekker jeg å ha i litt eddik i kokevannet samt laurbærblad og hel pepper. Jeg vil  derfor komme med en enkel oppskrift som inneholder dette. Ønsker du å koke den «plain» kan du selvfølgelig bare gjøre dette.

Ingredienser 

  • torskelever
  • vann til det dekker leveren eller enda bedre; fiskekraft!
  • ha i 2-3 ss eddik avhengig av hvor mye væske du har oppi
  • 1-2 laurbærblad
  • noen hele pepperkorn
  • salt
  • ev. litt hakket løk

Fremgangsmåte

Ha leveren i en gryte-gjerne oppskjært. Tilsett væske, eddik og krydder. Jeg lot det stå å trekke noen timer, men dette er ikke nødvendig. Ta gjerne ut leveren og gi væsken ett oppkok. Tilsett deretter leveren og la det stå og trekke i ca 15 min. Det fungererr også helt greit å gi leveren ett oppkok for deretter å la den stå og trekke.

Jeg har her hatt i litt flattbrød Når det får ligge i blandingen en stund får du en klassisk mølje som jeg personlig er vandt med fra Tromsødistriktet. Flattbrød er ikke det sunneste da det inneholder raffinerte melprodukter, men det får stå sin prøve! Har du problemer med fordøyelsen bør du imidlertid frastå fra dette. Alene er torskelever supermat av prima kvalitet, men med en liten hake….Dessverre kan fiskeelver inneholde miljøgifter.  Myndighetene anbefaler at barn, gravide og kvinner i fruktbar alder begrenser inntaket av fiskelever nettopp av denne grunn. Se feks Norsk Polarinstitutt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar