Vanskelig å få tak i smør, lag ditt eget!

Det har vært vanskelig å få ta i smør den siste tiden. Noen sier det er pga lavkarbo trenden, men været i sommer skal visst også ha noe med saken å gjøre. Mange trenger smør nå i disse førjulstider, mens vi venter på at smøret skal komme tilbake i butikkene er nok det beste å lage det selv. Iallefall hvis du har bestemt deg for å bake. Smøret som jeg under har laget er laget med utgangspunkt i fløte. Per i dag er det iallefall ikke mangel på dette. Det blir ett usaltet smør som smaker litt kremaktig, men det er ingen ting i veien for å bruke det til smør.

 Hvis du vil gå videre i denne prosessen kan du se igjennom fremgangsmåten på hvordan du skal lage smør om til ghee. Ett sunnere alternativ enn smør som fint kan brukes også til baking. Fordelen med ghee er at det tåler høyere temperaturer enn smør. Det egner seg derfor ypperlig til steking. Ghee kan spises av de med laktoseintoleranse. Ghee har lang holdbarhet.

 

Her kommer en fremgangsmåte på hvordan du lager smør:

Hvis du bruker 3 dl med kremfløte får du ca 150 gr smør.

Jeg brukte en blender til prosessen, men du kan fint bruke en miksmaster.

Ha 3 dl fløte sammen med 0,5 dl vann.

Pisk dette godt sammen. Etter en stund vil massen begynne å skille seg. Det begynner å ligne på smør. Kjør 1-2 ekstra minutter etter dette.

Fløten begynner å skille seg. Det ligner litt på smør.

 

Sil massen gjennom en sikt

 Ta massen i en sikt og la den stå og renne av seg godt. Du kan gjerne klemme ut litt vann med fingrene etter en stund. Noen liker å ta vanntesten. Dvs at du legger litt smør i iskaldt vann. Hvis det ikke siver ut mer kjernemelk er smøret ferdig. Ha ev. litt salt i smøret.Pakk feks smøret inn i litt plastfilm og legg det kjølig.

Smøret klar til bruk.

 

Hvis du nå ønsker å gå videre å lage ghee er dette en litt lengre prosess. Det er ikke nødvendigvis så mye jobb, men du må følge med i den timen det tar.

 

 

Slik lager du ghee med «kremsmør» som base:

Smelt smøret på svak varme i en kjele.

La det stå å koke i ca 1o min. Skum av.
 

Skum av mot slutten av koketiden.

 Du må regne med å koke gheen i vel 45 minutter. Når det legger seg ett «belegg» på bunnen av kjelen er gheen ferdig.

Sil gheen gjennom feks ett kaffefilter.
Ferdig ghee

3 dl fløte gir kun vel 1 dl ghee. Du trenger ikke mye ghee når du skal steke. Du kan også lage ghee av ferdigkjøpt smør.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

One Response to “Vanskelig å få tak i smør, lag ditt eget!”

  1. gladerebarn sier:

    Dette er den beste fremgangsmåten til ghee jeg har lest til nå. Og SÅ mange flotte bilder. Nå vet jeg hvor jeg skal slå opp den dagen jeg vil lage ghee. Flott jobb!

Legg igjen en kommentar