Beef jerkey

Beef jerkey er supergodt! Du kan kjøpe det i dagligvarebutikkene. I alle fall i de  butikkene med litt utvalg. Vet du ikke hva det er? Da må du lese litt nøyere. Beef jerkey er rent kjøtt som er marinert og tørket på svak varme. Dette er lekkert snacks! Det er relativt dyrt i butikken. Nå skal jeg ikke påstå at det er så billig hvis du lager det selv heller. Det kommer selvfølgelig ann på kvaliteten på kjøttet du bruker. Det er mest vanlig å bruke oksekjøtt. Her brukte jeg litt hjortekjøtt. Litt luksus, men når du lager snackset selv vet du hva du får. Bruker du dyr som har spist utelukkende fra naturen får du et kjøtt med et rikt omega-3 innhold. Det gode fettet som alle snakker sånn om!

Det finnes utallige varianter av hvordan du ønsker å marinere kjøttet. Her får du prøve deg frem. Du kan selvfølgelig forsøke mitt forslag også. Det falt i alle fall i smak hos junior på 5 år. Det er et kvalitetsstempel for meg.

Jeg hadde satt det i ovnen på svak varme i en del timer. Forlot det i en avslått ovn før dro på sen vakt på sykehuset. Da jeg kom hjem var de nesten helt tomt.

Det aller beste når du tørker slikt kjøtt er å bruke en dehyrator, men har du ikke det kan du fint bruke en stekeovn slik som jeg gjorde.

Det er viktig at du marinerer kjøttet godt på forhånd. Gjerne opp mot 24 timer.

I oppskriften har jeg brukt tamari. Det er den originale fermenterte soyasausen og er å foretrekke når du bruker soya. Det fungere selvfølgelig også fint med vanlig soya.

Til 500 gr kjøtt trenger du sånn ca:

  •  1/2 dl tamari
  • 1  ts chilli flak. Ev. 1 stor ts hvis du ønsker den litt sterkere.
  • 1 hvitløksfedd eller 1 ts hvitløkspulver
  • 3-4 ts kokosnøtt sukker eller brunt økologisk rå rør sukker

Skjær det rene kjøttet i relativt tynne strimler. Bland det godt med marinaden og sett det i kjøleskapet i opp mot 1 døgn. Tørk ev. litt av kjøttet før du legger bitene  på et bakepapir i ovnen. Stek/tørk de på 50-70 grader ( helst i en varmluftsovn). Dette kan ta ganske mange timer. De skal være helt gjennomtørre. Oppbevar de i en lufttett boks.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Beef jerkey”

  1. Heidi sier:

    Takk for oppskrift. Jeg skal prøve dette. Hva mener du med chiliflak? Er dette noe du kjøper ferdig, eller er det hel chili som du hakker eller hva?

    Heidi

Legg igjen en kommentar