Ristede gresskar frø

På torsdag er det haloween og mange er i gang med å lage lyslykter av gresskar. Det er jo synd å kaste alt innholdet. Både kjøttet og frøene kan fint spises. I USA hvor haloween en mye lengre tradisjon enn her i Norge. Der er det  vanlig å riste gresskar frøene. Da får man snacks som er både godt og betraktelig sunnere enn chips etc

Den største utfordringen er få skylt gresskarfrøene rene. «Gresskartrådene» som ligger rundt frøene kan klistre seg litt fast, men med litt tålmodighet så klarer du fint å rense frøene.

I de fleste oppskrifter tørkes frøene godt før de blandes sammen med olje og for eksempel salt før de ristes i ovnen. Det er imidlertid min erfaring at frøene bør kokes til de blir møre ellers vil du få frø som blir litt vanskelige og tygge og svelge. Det er mulig at dette kan unngås hvis du bruker et mindre gresskar, men jeg har selv ikke testet ut dette. Imidlertid er det slik at mange ikke anbefaler at frøene kommer i nærhetene av vann da dette vil skylle bort gresskar smaken som ligger på utsiden av frøene…Ønsker du å beholde denne smaken anbefaler jeg at du kun plukker ut ett og ett frø fra «gresskartrådene» og blander de med fett og krydder.

De fleste rister frøene sammen med olje eller lignende, men du kan også velg å riste de kun med for eksempel litt salt.

Forreste, visste du at gresskarfrø inneholder viktige mineraler som for eksempel magnesium og fosfor?  Frøene er også en god kilde til proteiner, sink og jern.

Hvordan gjør du det?

Kok de rene frøene til de blir møre (ca 15-20 min).

Tørk de godt.

Du kan velge om du vil bruke kaldpresset olivenolje, økologisk kokosfett eller smeltet smør. Uansett bør det være nok fett til at frøene blir dekket med et lite lag olje eller smør.

Hva slags krydder du ønsker å ha på frøene er i grunnen  mest opp til deg. De aller fleste bruker kun salt. Andre vil ha de litt sterkere med  for eksempel kayenne pepper. Hjemmelaget tacokrydder kan du jo også bruke.  Noe vil ønske de søte med for eksempel litt honning eller lønnesirup blandet med for eksempel  kanel. Selv har jeg sansen for å ha på trøffelolje og parmesan etter at gresskarene er ristet.

Salt kan du ha på før du rister frøene, men annet krydder kan du også fint smakstilsette frøene med etter at de er ferdig ristet.

Du bør legge  frøene på et bakepapir og spre de jevn utover en stekeplate. Rist de i ovnen på 150 grader i ca 45 min. Snu de gjerne et par ganger slik at de blir jevnt stekt.

 

Spre frøene utover en stekeplate

Spre frøene utover en stekeplate

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar