Grunnoppskrift, glutenfri melblanding

 

Det bør ikke være nødvendig at de som ikke tåler gluten må gå å kjøpe ferdigblandinger som feks semper. Personlig syntes jeg ikke disse er spesielt gode.  Glutenallergikere bør også kunne bake fra grunnen av uten tilsetningsstoffer.

 Jeg har kommet frem til følgende blanding som fint kan brukes av de som er følsomme for gluten ev cøliaki.

Denne blandingen bruker jeg som en base ved mange glutenfrie bakverk.

Jeg har valgt denne blandingen fordi den er nøytral på smak. Personlig er jeg ikke spesielt glad i bokhvetesmaken som feks er fremtredende i den orginale «Jyttemelblandingen/teff».

Bli ikke redd om det lukter sterk kikertmel av deigen. Denne smaken forsvinner under steking.

Jeg har brukt 2 melsorter som dessverre ikke er så helt lett i å få tak i i Norge. Dette er tapioca og sorgummel. Tapioca får du i innvandrerbutikker. Sorgum (sago) har jeg ikke kommet over så langt i norske helsekostbutikker. Dette må da dessverre bestilles over nett i feks; Renkost eller iHerb.  Tapioca kan du også bestille hos nevnte leverandører.Kikertmel finnes i helsekostforretninger samt innvandrerbutikker. På engelsk Gram flour alternativt garbanzo flour.

Sorgum er etter min mening den melet som best kan erstatte hvetemel. Det er nøytralt på smak. Det bør blandes med andre meltyper.

Ingredienser

  • 4 kopper kikertmel
  • 4 kopper sorghum mel
  • 1 kopp tapioca
  • 2 kopper potetmel

Bland alle ingrediensene godt og oppbevar blandingen tørt.

Hvis dere ikke tåler belgfrukter kan kikertmel byttes ut med feks jyttemel, brunt rismel eller finmalt maismel. Det er godt mulig at sorghum kan erstattes med en av disse melsortene.  Det blir ikke fullt så sunt, men nøytralt på smak. Undertegnede har så langt kun forsøkt melblandingen over.

Kaker etc som bakes uten gluten har en tendens til å bli litt tørre. De må ofte derfor fryses hvis de ikke skal spises i løpet av kort tid. Det er viktig å blande deigen svært godt.  Lengre enn hva som er vanlig for glutenholdige kaker.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (4 votes cast)
Grunnoppskrift, glutenfri melblanding, 3.0 out of 10 based on 4 ratings

Legg igjen en kommentar