"/>

Spelt fremfor hvetemel?

På denne bloggen brukes primært økologisk spelt til baking. Hvorfor har jeg valgt dette? Er jeg bare påvirket av «mote» og vha som er inn? Det er jo ikke til å komme fra at spelt har fått en økende popularitet de senere år. Er det bare god markedsføring.

Først hva er egentlig spelt?

Spelt kalles for den egentlige urhveten og regnes som opphav til dagens hvete. Spelt har trolig vært dyrket i Norden i over 4500 år. Spelt betyr korn med skall. Flere svermer for speltmel som er laget av urkornsorten Oberkulmer.

Hva er fordelene med å bruke spelt?

Ifølge ernæringsfysiolog Mone Sæland har spelt fire ganger mer vitaminer og mineraler enn hvete. Spelt har også en lavere glykemisk indeks og mere fiber enn hvete.  Spelt inneholder dessuten mer proteiner og er lettere fordøyelig enn hvete. Årsaken til  dette er at det  løser seg opp i vann. Spelt kan derfor bedre kroniske luftveisplager som skyldes intoleranse mot hvetemel. 

Har spelt gode bakeegenskaper?

Hvetemel er hakket lettere å bake med enn spelt. Hvis du bruker kjøkkenmaskin bør du feks ikke bruke den på full styrke. Da spelt er så ømtålelig kan dette gjøre at gjærbakst blir ganske klissete. Ideelt er det derfor å bruke håndkraft når du baker med spelt. I motsetning til hvete må gjærbakst av spelt settes i ovnen straks de er ferdig hevet ellers faller de sammen. Speltdeig skal tilsettes hele melmengden før heving. Utbakingen kan med fordel gjøres med et tynt lag fett eller smør. Hvete hever bedre enn spelt med med litt fruktjuice eller C vitamin øker speltets bakevene jfr Mone Sæland. Jeg tilsetter personlig feks vannkefir eller egenfermentert melk når jeg langtidshever speltbakst. Det fungerer tilsynelatende bra. Årsaken til at jeg langtidhever gjærbakst er at dette klipper opp glutene. Dette gjør melet mindre tarmirriterende. Dette gjør at mange av de med glutenintoleranse kan tåle slik bakst. Mange er uten å vite det litt følsomme overfor gluten. Bruk av spelt istedet for hvetemel kan skape mindre tarmplager som feks magesmerter. Når mel bløtlegges i mer enn 7 timer brytes dessuten fytinsyre ned.

Spelt er betydelig dyrere enn hvetemel. Jeg anbefaler deg å bruke økologisk speltmel. Spesielt er dette en fordel når du skal lage surdeigsbrød. En stor fordel med spelt er dessuten at det smaker bedre enn hvetemel! :)

Mone Sælan har utgitt en kokebok som heter «Bak med spelt!.  Se  en link her.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (6 votes cast)
Spelt fremfor hvetemel?, 4.0 out of 10 based on 6 ratings

One Response to “Spelt fremfor hvetemel?”

Legg igjen en kommentar