Gjør en innsats for å redusere bruken av sprøytemidler!

Jeg er fullt klar over at myndighetene sier at det ikke er grunn til beymring hva sprøytemidler angår. VI kan spsie frukt og grønnsaker uten å være redde for giftstoffer. Mange mener at økologisk ikke har noe for seg, men jeg er svært uenig i dette.

Vi vet at sprøytemidler bruker i stor utstrekning for å øke avlingene og for å minske forekomsten av skadedyr. Arbeidere som jobber på fruktplantasjer lider i form av mange helseskader som luftveisproblemmer allergier og alvorlige hudproblemer. Mange barn blir født med defekter. Sterilitet er også ett problem.

Så lenge det ikke angår oss så er det bare å glemme det hele for oss forbrukere her oppe i nord, eller…?!

Jeg syntes det er grunn til å stoppe opp  og tenke litt.

Dessuten, er du virkelig interessert i å spise denne frukten selv?

Er du sikker på at frukt og grønnsaker som selges i butikken ikke vil skade deg? Det er for eksempel påvist  klorpyrofos i norske bananer. En studie viser at giftstoffet påvirker barns utvikling. Er det så lurt å gi dette til våre barn?

Heldigvis finnes det økologiske produkter. Dessverre er utvalget lite og prisene høye i Norge. Dette er fordi du som forbruker ikke etterspør økologiske produkter!

Er du virkelig interessert i å spise epler som holder seg i månedsvis fordi de ser så lekre ut? Tenker du noen gang på hvorfor de holder seg så lenge? Frukt skal spises fersk! Visste  du for eksempel  at det er påvist over 11 ulike giftstoffer i belgiske jordbær. Det er derfor de holder seg så lenge. I norske jordbær  er det kun 6 typer gift. Økologiske jordbær er det nesten umulig å få tak i fordi det ikke selger. Norske forbrukere vil rett og slett ikke ha økologiske jordbær.

Jeg har tidligere på min Facebookside linket til en artikkel fra Pesticide Action Network-UK. Jeg ble ganske opprørt av å lese denne informasjonen. Jeg tviler egentlig på at det er så veldig mye annerledes her i Norge. Vi kjøper eksempelvis også bananer fra Dole og Chiquita.  De oppfordrer forbrukerne til å ta kontakt med butikkene for å få de til å handle. Vi forbrukere kan faktisk gjøre en forskjell bare vi blir mange nok. Selv vet jeg fra vår lokale Menybutikk at de lytter til sine kunder. De er viktige! Jo flere vi er jo større makt har vi. Jeg har derfor tatt meg den frihet og oversette ett forslag til et brev fra nevnte organisasjon. Send dette til din lokale butikk eller til butikken sentralt. Kopier gjerne det som er skrevet under eller gjør den enda bedre.

Jeg oppfordrer alle til å gjøre en felles innsats.

Håper vi kan lære av Danmark.  Der følger staten nå opp. Etter hva jeg forstår oppfordres institusjoner til å bruke 90 % økologiske matvarer og ikke 60 % som står beskrevet i artikkelen. Les uansett artikkelen! Økologisk gjør en forskjell! Gjør en forskjell du også!

Her er ett forslag til brev: 

Jeg er en god kunde i deres butikker.

Jeg skriver til dere pga min bekymring over sprøytemidler som brukes i mye frukt og grønnsaks dyrking  Det
er en mulighet for at også slike giftstoffer finnes i frukten og grønnsakene som selges i deres butikker.

Min bekymring for bruken av sprøytemidler  bunner i at slike giftstoffer kan skade min familie,
og spesielt mine barn.  Jeg er også bekymret for de negative helseeffekter disse giftene kan ha på  de lokale bøndene, arbeidere og  miljøet.

 Jeg ønsker å spise mat som minimaliserer bruken av sprøytemidler. Dette er grunnen til at jeg
ønsker at matvarekjedene skal gjøre mer for å forsikre seg om at  frukt og grønt som selges i butikkene har ett lavest mulig innhold av sprøytemiddelrester.

 Jeg håper derfor det kan gjøre det dere kan for å  redusere bruken av sprøytemidler i deres produkter.
Videre ønsker jeg at dere videreformidler deres arbeid til oss forbrukere på følgende felter:

 •  informer oss kunder om tester dere  gjør. Vi vil gjerne vite om dere finner giftstoffer i varene dere
  selger.
 • gjør tiltak for å redusere  mengden av sprøytemidler i maten dere selger

 • vær så snill; slutt å selge produkter som man vet kan øke risikoen for kreft og sterilitet!

 • støtt  produsentene  slik de kan  redusere på bruken av giftstoffer i produksjonen

 • prøv å finne måter som kan  redusere sprøytemiddelbruken i produksjonene av den «perfekte
  frukt». Vi konsumenter kan faktisk spise frukt  og grønt som ikke  ser perfekt ut når vi vet at disse ikke skader oss!

Jeg håper dere vil ta dette like alvorlig som jeg gjør og ser frem til å høre fra dere.

  

 Her kan du kontakte noen av matvaregigantene: 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

2 Responses to “Gjør en innsats for å redusere bruken av sprøytemidler!”

 1. Kjempebra at du tar opp dette!
  Jeg føler at mange tror de spiser så inmari sunt, siden de handler frukt og grønt på markeder her i Spania. Men de tenker ikke over at de er jo like sprøyta de grønnsakene som de man finner i butikkene.
  Derfor må man gå fra bod til bod og stille mange spørsmål hvor alt kommer fra. Plutselig finner man flere ting som er lokalt og usprøyta!
  Ofte føler jeg at de unnskylder seg litt siden frukten ser litt rar ut, er liten eller ikke er så perfekt som de andre.
  Og jeg elsker de gutta som sier «avokadene jeg har nå er fra chile, men om du kommer tilbake om to uker så er sikkert mine egne klare. De er litt mindre men de er i allefall lokale»

  Ah, elsk på slike mennesker!

  God helg!

  • yskjellu sier:

   Vi nordmenn tror jo at all frukt i utlandet er så mye bedre. .) Vi misunner jo dere som bor i syd Europa med tilgang til så mye fin frukt og grønnsaker, men de bruker vel sprøytemidler i Spania også. Det er synd at vi forbrukere kun etterspørr det perfekte. Hadde vi bare visst….!

Legg igjen en kommentar