"/>

Øverland andelsbruk!

Undertegnede har alltid vært veldig glad i dyrking av blomster etc, men det har begrenset seg naturlig de siste årene da vi kun har hatt en veranda til disposisjon. Helt tilfeldig fikk jeg vite om Øverland andelsbruk via et kurs jeg var på om melkesyregjøring hos Rita Amundsen. Hun  driver sammen med sin mann Solskinnet.

Jeg syntes det hørtes ut som en fantastisk ide. På Øverland bidrar andelseierne selv via dugnad til noen av de mange oppgavene som er på et slikt sted. Allikevel er det 3 fast ansatte, deriblandt 2 gartnere.

Andelslaget driver prosjektet i et samarbeid med Norges Vel som eier gården. Det finnes ikke så mange tilsvarende prosjekter i Norge. Århus andelslag utenfor Skien er nå i en oppstartfase etter mønster fra Øverland.

Helt sentralt  på Øverland står Økologisk landbruk!

Alle andelshavere betaler en årsavgift som gir de tilgang til å høste fra de totalt 29 mål som disponeres i år. Det er mange svært engasjerte andelshavere på Øverland. Det er blandt annet startet opp arbeidsgrupper for de som har interesse for ulike temaer. Noen av temaene er feks  bærdyrking, urter, konserveringsmetoder, birøkt etc etc.

På Øverland dyrkes det mange ulike urter, grønnsaker, blomster og bær. Mangfoldet er svært stort!

Prinsippet på Øverland er at alle skal høste inn etter eget forbruk. Er man der feks 1 gang per uke skal man høste inn grønnsaker ift det man kommer til å bruke i løpet av uka. 

De har også kaldlagring som foregår i noen gamle steinbygninger. Det var fortsatt neon grønnsaker igjen her, men de aller peneste eksemplarene var nå spist opp. Det var allikevel mange artige former på grønnsakene. Veldig gøy syntes ungene!

Vår familie meldte seg inn i år. Vi var derfor på oppstartmøte den 21 april. Ungene syntes det var veldig spennende å grave i jorda etter jordskokk. Jeg hadde personlig ingen ide om at jordskokk «overvintret» og er supre å høste om våren. Vi  råstekte blandt annet jordskokkene til hjortesteik på søndag. Grønnsaken er en «lekkerbisk», om enn et litt rart utseende.

Et litt krokete eksemplar av en jordskokk

 

Høsting av jordskokk

I ett andelslag av dette slaget er det ikke alt for mye penger å ta av. Man klarer seg derfor med enkle midler. Under ser dere huset hvor grønnsaker oppbevares over vinteren. I ett av rommen er det også satt en del frø til spiring. De har 2 små drivhus. Det tredje er nå under bygging. Dette blir mye større og det kan være at dette etter hvert også kan tas i bruk til spiring.

Utenfor bla kaldlageret

 Frø spirer selv under ganske enkle kår. :) 

Spiring av frø

 Det var også mange nye andleshavere med barn på introdukjsonsdagen. Lekekamerater var det derfor mye av. Det blir lærerikt for barna å bli kjent med grønnsaker og frukt og hvordan de dyrkes.Vi kommer definitiv til å bruke tilbudet ofte! Vi gleder oss!

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Legg igjen en kommentar